Składniki
- 1 cebula
- puszka sardynek w oliwie
- 5 łyżek oliwy
- 7 łyżek majonezu
- sól i pieprz
- słodka papryka
- natka pietruszki
Sardynki wraz z olejem przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę. Następnie zalewamy oliwą i dodajemy majonez. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Drobno siekamy natkę i łączymy z masą. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką do smaku. Podajemy z tostami lub sucharkami.
Ja osobiście przygotowałam małe kanapeczki z sucharków posmarowanych pastą i z plasterkiem pomidora. Można użyć pomidorków koktajlowych, bo są mniejsze a przez to lżejsze i nie spływają razem z pastą (pasta jest dosyć płynna, a tutaj w tym włoskim upale to dosłownie spłynęła na talerz). Nie dodałam także natki pietruszki, nad czym ubolewam, ponieważ nie zdążyłam poszukać w sklepach. A myślę, że dodałaby fajnego smaczku :)
...
I wasn't planning to post a recipe for sardine sandwich paste, but I made it recently for barbecue guests and it dissapeared in a flash. They really liked it, so I decided that you might need a recipe for an easy, quick and (it seems ;) ) very tasty paste. Unfortunately I didn't even make a photo of it, so I'm adding a picture of my recipe notebook. The recipe comes from Palce Lizać from newspaper Gazeta Wyborcza.
Ingredients
- 1 onion
- sardine tine in oil
- 5 tablespoons of olive oil
- 7 tablespoons of mayonnaise
- salt and pepper
- powdered sweet paprika
- parsley leaves
I prepared little rusk sandwiches with paste and tomato slices on top. You can use coctail tomatoes, which are smaller and that's lighter - they won't melt with the paste (the paste is kind of liquid, especially in the Italian heat). I didn't add parsley, because I didn't have time to look for it in the shops. And I think it would add nice taste to it :)
Robię podobną pastę z sardynek, a także czasem z tuńczyka. Jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńTuńczyk też brzmi dobrze :)
UsuńCiekawy blog, zapraszam do siebie. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Na pewno odwiedzę :)
Usuń