piątek, 7 sierpnia 2015

Niespodziewana pasta z sardynek. Unexpected sardine paste

Nie planowałam wstawiać na bloga przepisu na pastę z sardynek, ale przygotowałam ją dla gości na ostatniego grilla i zniknęła w mgnieniu oka. Wszyscy zachwalali i jedli moje kanapeczki z pastą. Doszłam zatem do wniosku, że może Wam się przyda przepis na tą szybką, prostą i (wynika z tego ;) ) pyszną pastę. Niestety nawet nie zrobiłam zdjęcia, by udokumentować efekt końcowy, więc wstawiam fotę mojego zeszytu z przepisami. Przepis na poniższą pastę pochodzi z dodatku Palce Lizać do Gazety Wyborczej.



Składniki
  • 1 cebula
  • puszka sardynek w oliwie
  • 5 łyżek oliwy
  • 7 łyżek majonezu
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
  • natka pietruszki

Sardynki wraz z olejem przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę. Następnie zalewamy oliwą i dodajemy majonez. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Drobno siekamy natkę i łączymy z masą. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką do smaku. Podajemy z tostami lub sucharkami.

Ja osobiście przygotowałam małe kanapeczki z sucharków posmarowanych pastą i z plasterkiem pomidora. Można użyć pomidorków koktajlowych, bo są mniejsze a przez to lżejsze i nie spływają razem z pastą (pasta jest dosyć płynna, a tutaj w tym włoskim upale to dosłownie spłynęła na talerz). Nie dodałam także natki pietruszki, nad czym ubolewam, ponieważ nie zdążyłam poszukać w sklepach. A myślę, że dodałaby fajnego smaczku :)

...

I wasn't planning to post a recipe for sardine sandwich paste, but I made it recently for barbecue guests and it dissapeared in a flash. They really liked it, so I decided that you might need a recipe for an easy, quick and (it seems ;) ) very tasty paste. Unfortunately I didn't even make a photo of it, so I'm adding a picture of my recipe notebook. The recipe comes from Palce Lizać from newspaper Gazeta Wyborcza.

Ingredients
  • 1 onion
  • sardine tine in oil
  • 5 tablespoons of olive oil
  • 7 tablespoons of mayonnaise
  • salt and pepper
  • powdered sweet paprika
  • parsley leaves
Put sardines with oil into a bowl and crush it with a fork. Add chopped up small onion. Then add olive oil and mayonnaise. Mix till it becomes a pulp. Chop parsley leaves and add it. Season it with salt, pepper and sweet paprika. Serve with toasts or rusks.

I prepared little rusk sandwiches with paste and tomato slices on top. You can use coctail tomatoes, which are smaller and that's lighter - they won't melt with the paste (the paste is kind of liquid, especially in the Italian heat). I didn't add parsley, because I didn't have time to look for it in the shops. And I think it would add nice taste to it :)

4 komentarze:

  1. Robię podobną pastę z sardynek, a także czasem z tuńczyka. Jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy blog, zapraszam do siebie. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń