poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Lokalna kuchnia Nicei. Local cuisine of Nice

Cours Saleya Market


Dobre i lokalne jedzenie w odwiedzanych przeze mnie miejscach to podstawa. Podróżowanie nie składa się tylko i wyłącznie ze zwiedzania, ale także z konsumowania i to nie kebabów czy McDonald'a. Chodzi mi o lokalną kuchnię. Nie ma nic lepszego niż poznawanie nowej kultury poprzez jedzenie. Dlatego posmakowaliśmy trochę Nicei i było przepysznie.

...

Good and local food in new places is a basis. Travelling is not only sightseeing, but also eating and I'm not talking about kebab or McDonald's, I mean the local cuisine. There is nothing better, than getting to know new culture through its food. That's why we tasted a bit of Nice and it was yummy.


Już pierwszego wieczoru zainteresowała nas restauracja "Du Gesu". Zlokalizowana na ruchliwym małym placyku tuż przed wejściem do kościoła (stąd nazwa - "Jezus"), do tego kolejka przed wejściem (co zazwyczaj oznacza dobre jedzenie) - zdecydowaliśmy się zjeść tam kolację. Trzeba trochę poczekać przed wejściem, ale obsługa uwija się jak w ukropie, biegając między stolikami, więc czekaliśmy jakieś 10 minut. Jedzenie przepyszne! Menu francusko-włoskie, więc zjadłam francuskie Ratatouille i włoską Lazanię. Bardzo spodobał mi się klimat tamtego miejsca, to, że górował nad nami kościół, wszystkie stoliki były zajęte, było gwarno i głośno, a sąsiedzi ze
stolików obok siedzieli tak blisko, że można było spokojnie poczęstować się ich potrawami. Klimat włosko - francuski. W Polsce jest zupełnie inaczej, gdzie stoliki stoją dwa metry od siebie i nie wypada nawet zerknąć w stronę sąsiada. Trochę mniej rodzinnie.


Lasagne
Escalope Gorgonola 
Polecam przejść się na bazar Cours Saleya, gdzie można znaleźć lokalne produkty, jedzenie, kwiaty i pamiątki (w poniedziałki antyki, a wieczorami plac jest zajęty przez restauratorów). Tam znaleźliśmy Soccę, lokalny smażony placek zrobiony z mąki z ciecierzycy. Socca oryginalnie pochodzi z Genui, gdzie znana jest pod nazwą farinata. Na Cours Saleya była sprzedawana na samym końcu (lub też początku, zależy od punktu widzenia) placu przez jedną panią, która sprzedawała również inne pieczone pyszności. Jak się domyślacie, było pysznie.
U tej samej pani udało mi się dostać smażone kwiaty cukinii, które podobno są lokalną specjalnością. Był to kwiat w cieście smażony na głębokim tłuszczu. Poszukałam w Google'ach i znalazłam całą masę przepisów z kwiatami cukinii. Czas ugotować coś nowego!

I na koniec czas na deser. Lodziarnia "Fenocchio" to idealne miejsce na deser. Na pewno znajdziecie tam swój ulubiony smak (pośród tych 100, które oferują!). Ja spróbowałam kilku - lawendowy, mleczno-ryżowy, bananowy i słony karmel. Wszystkie były doskonałe. Słony karmel jadłam już wcześniej we Francji, ale nie mogłam mu się oprzeć, jako, że w Polsce nie mogę go znaleźć. "Fenocchio" znajdziecie w dwóch miejscach - tuż przy Cours Saleya (Rue de la Poissonerie 6, niedaleko pani z soccą) oraz na ulicy Place Rossetti 2.

...

We got interested in "Du Gesu" restaurant during our first evening in Nice. It was located on a busy square just in front of the entrance to the church with queue in front (it means good food) and that's why we decided to have dinner theren and it was very good. You have to wait a bit to enter, but the staff is running between the tables so it's just a bit. The food is French and Italian, so I had French ratatouille and Italian lasagne - both delicious. I really liked the atmosphere of this place, with its clatter and noise, with tables so close to each other, that you could eat from your neighbour's plate and with the church above. It's a bit different in Poland, less family-like, because the tables are at least two metres apart.

I recommend to take a walk in the Cours Saleya Market, where you can find various local products, food, flowers and souvenirs (on Mondays - antics and in the evenings - restaurants). We found there socca, a local fried pancake made of chickpea flour. Socca comes originally from Genoa, where it is known as farinata. One lady was selling yummy soccas together with other foodies in the market. She was selling also deep fried zucchini flowers and it seems that Google has a lot of recipes how to make them. It's time to cook something new!

And in the end it's time for a dessert, which you should eat in icecream place "Fenocchio". You will definitely find your favourite flavour, since they have 100 of them (also very weird ones). I tried few - lavender, milky rice, banana and salty caramel. They were all delicious! I tried salty caramel in France before, but I couldn't resist since you can't find it easily in Poland. You will find "Fenocchio" in two places - next to Cours Saleya (Rue de la Poissonerie 6) and at Place Rossetti 2.

7 komentarzy:

  1. chciałabym kiedyś odwiedzić Niceę!
    co do polskiego morza to o tak... ma ono swój jakiś specyficzny klimat. zapach, atmosfera... <3 uwielbiam to i zawsze tęsknię za tym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię ten klimat :) choć po jakimś czasie mam już dość tłumu i straganów ale i tak na nie zaglądam :P

      Usuń
  2. Wszędzie gdzie jedziemy staramy się jeść "lokalnie". McDonalda nie znoszę nawet u siebie w rodzinnym mieście a na wyjeździe jest w ogóle nie do przełknięcia. We Włoszech urzekają mnie stoliki restauracyjne ustawiane wprost na ulicach - tam nikomu nie przeszkadza, że przechodzień zagląda mu w talerz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie :) Tyle, że nie da się raczej zjeść romantycznej kolacji tylko we dwoje, bo konsumuje się razem z sąsiadami ze stolików obok!
      A co do McDonald'a to ludzie wybierają go chyba dlatego, że jest w miarę tani i znany - wiemy czego się spodziewać.

      Usuń
  3. Aż ślinka cieknie, jak czyta się wpis:D Jeśli chodzi o solony karmel i lawendowe to można je dostać w kawiarniach Bliklego w Warszawie. Ciekawe smaki lodów polecam też w Limoni:)
    KatKa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie muszę się wybrać do Limoni. Zabierzesz mnie ;)

      Usuń
    2. Pewnie, że tak! Znam nawet fajną włoską kanjpkę koło mnie:D Będziesz mogła obiektywnie ocenić, czy podobna do oryginalnej:D

      Usuń